Co sprawia, że wyciskarka jest inwestycją lepszą niż sokowirówka?

Choć wielu osobom wydaje się, że pomiędzy wyciskarką i sokowirówką nie ma istotnych różnic, przekonanie takie nie ma wiele wspólnego ze stanem faktycznym. W rzeczywistości jedynie soki uzyskane z wykorzystaniem wyciskarki mogą przyczynić się do tego, że organizm uzyska łatwo przyswajalne organiczne antyutleniacze, które będą w stanie przystąpić do walki nie tylko z wolnymi rodnikami, ale i z biofotonami i enzymami trawiennymi. Takie właściwości nie są możliwe do uzyskania w momencie, w którym decydujemy się na wykorzystanie sokowirówki, charakterystyczne jest bowiem dla niej to, że sok ucierany i odwirowywany z miąższu ulega utlenieniu. Nie można zapinać i o tym, że wyciskanie jest niezawodnym sposobem umożliwiającym uzyskanie większej ilości minerałów, witamin, białek, olejów, kwasów oraz białek.

Sięgając po wyciskarki można mieć pewność, że okażą się one niezawodne nie tylko wówczas, gdy będzie nam zależało na pozyskaniu soku pochodzącego z owoców oraz warzyw. Ich właściwości są niemożliwe do przeceniania także wówczas, gdy planujemy włączyć do naszego soku rośliny liściaste i zielone zioła. Również pod tym względem wyciskarka jawi się nam jako rozwiązanie zdecydowanie bardziej atrakcyjne niż sokowirówka. Osoby, które decydują się na picie surowych soków z owoców oraz warzyw mogą też liczyć na to, że organizm bez problemu poradzi sobie z szybkim i całościowym przyswojeniem sobie tych substancji, które są biologicznie aktywne. Nie bez znaczenia jest również to, że enzymy zawarte w sokach uzyskanych z wyciskarek pozwalają organizmowi na zużycie zdecydowanie mniej energii na sam proces ich trawienia. Jest to kolejny dowód na to, że wyciskarki w istotny sposób przeważają nad sokowirówkami.

Soki, które uzyskamy decydując się na korzystanie z wyciskarki zwracają na siebie uwagę między innymi ze względu na bogactwo witaminy C. Jest to duży plus zwłaszcza, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że nasz organizm nie posiada zdolności jej magazynowania. Witamina C ma szereg właściwości prozdrowotnych, z których większość z nas nie zdaje sobie nawet sprawy. Na uwagę zasługuje między innymi to, że ułatwia proces gojenia się komórek, przeciwdziała krwawieniu i sprawia, że stajemy się bardziej odporni na zakażenia.

Autor

Marek

Podróżnik, historyk.