Sok z wyciskarki czy sokowirówki – który jest zdrowszy?

Pewnie każdy z nas będzie lubił sok, który to jest źródłem witamin oraz minerałów. Kupowane w sklepach soki często jednak nie mają wiele wspólnego z prawdziwym sokiem. Są one w wielu przypadkach dosłodzone i rozwodnione. Zazwyczaj tworzy się je ze specjalnego zagęszczonego soku owocowego, co na pewno nie będzie dobrym źródłem cennych składników odżywczych. W takim razie powinniśmy się zastanowić co zrobić, by mieć pełnowartościowy sok. wydaje się, że najlepszą opcją będzie zawsze samodzielna jego produkcja.

Jak wybierać owoce i warzywa na sok?

Nie nam nie da samodzielne produkowanie soków, jeśli używać będziemy takich produktów, które są marnej jakości. Najlepiej szukać owoców, które będą pochodzić z pewnego źródła. Jeśli chcemy kupować a marketach to nie decydujemy się na te owoce, które są pakowane, ponieważ najczęściej jakościowo są one gorsze i nie będziemy w stanie sprawdzić czy nie ma tam przypadkiem składników już zepsutych. Dodatkowo powinniśmy pamiętać, że owoce sprzedawane luzem najczęściej łatwiej nam będzie segregować. Sok z wyciskarki Wyciskarka do owoców to urządzenie, które będzie miażdżyć komórki owocu i warzywa, aby pozyskiwać z nich sok. W sklepach mamy obecnie urządzenia jedno oraz dwuślimakowe. Wyciskarki jednoślimakowe w użyciu będą wygodniejsze, ale wydajność jest mniejsza. Będą one również łatwiejsze do czyszczenia.

Sok uzyskiwany z wyciskarek jest mętny, gęsty, nie ma piany i będzie tam więcej substancji odżywczych. Jednocześnie straty w surowcu praktycznie nie będą tutaj występowały, gdy zdecydujemy się na wyciskarkę, ponieważ jest to takie urządzenie, które jest szczególnie wydajne i jego możliwości są naprawdę wyjątkowe. Sok z sokowirówki Sokowirówka inaczej niż wyciskarka nie będzie miażdżyc owoców, ale będzie je rozcinać co niestety prowadzić w jakieś mierze do uszkodzenia pewnych składników. Dalej szybko wirujące ostrza doprowadzają do uzyskania soku dzięki sile odśrodkowej. To jednak prowadzi do tego wyraźnego podgrzania a wyższa temperatura soku to niestety niszczenie cennych składników i wartości jakie się w nim znajdują. Sok z sokowirówki będzie dużo bardziej klarowny, nie występują w nim grudki czy kawałki owoców albo warzyw co niektórym przypadnie do gustu inni zaś będą woleli wyciskarkę i ten gęsty sok.

Autor

Marek

Podróżnik, historyk.